[rev_slider alias=”astakos”]
Ο Αστακός είναι παράλια κωμόπολη (υψόμ. 10μ.) του νομού Αιτωλοακαρνανίας χτισμένη στον μυχό του ομώνυμου κόλπου και στους πρόποδες του όρους Βελούτσα, που είναι η απόληξη των Ακαρνανικών Ορέων. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Ξηρομέρου, ενώ παλαιότερα αποτελούσε την έδρα του δήμου Αστακού. Απέχει λιγότερο από 2.5 ώρες από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, 1.15 από το αεροδρόμιο του Ακτίου, 1.15 ώρα από την Πάτρα και 3.5 ώρες από την Αθήνα.
Ο Αστακός είναι πολύ γνωστός για το λιμάνι του και την ακτοπλοϊκή του σύνδεση με τα νησιά του Ιονίου Πελάγους. Η ναυτική εταιρία Ionion P. Lines εξυπηρετεί την γραμμή όλο τον χρόνο, ενώνοντας την Στερεά Ελλάδα με την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, μέσω της σύνδεσης Αστακός-Σάμη και Αστακός-Πίσω Αετός, ενώ σε περιόδους μεγάλης επιβατικής κίνησης πραγματοποιούνται επιπρόσθετα δρομολόγια Αστακός-Βαθύ. Τα δρομολόγια μεταξύ Αστακού-Κεφαλονιάς-Ιθάκης εξυπηρετούνται από τα πλοία «Ionion Pelagos» και «Ithaki Diamond», και τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των καθημερινών δρομολογίων αυξάνεται σημαντικά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επιβάτες ακόμα και μονοήμερης εκδρομής προς τα νησιά, σε πολύ χαμηλές τιμές. Το επιβατηγό κοινό που μετακινείται χωρίς αυτοκίνητο εξυπηρετείται από το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας με συχνά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Κηφισού, την Πάτρα και το Αγρίνιο.
Ο Αστακός είναι κτισμένος γραφικά, συνδυάζει βουνό, θάλασσα και πεδιάδα. Η βουνήσια ομορφιά με την πλούσια βιοποικιλότητα, τα εναλλασσόμενα οικοσυστήματα από βορρά προς νότο, σε συνδυασμό με την ιονιοπελαγίτικη γοητεία, αποτελούν για τον επισκέπτη μια δελεαστική πρόταση, παρέχοντας τη δυνατότητα πολλών εναλλακτικών μορφών δραστηριοτήτων και αποτελώντας το συνδετικό κρίκο της Ακαρνανίας με τα Επτάνησα.
Στην πόλη του Αστακού θα βρείτε όμορφα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι και ντόπιο κρέας από τοπικούς παραγωγούς, ενώ δεν λείπει και η νυχτερινή ζωή. Υπάρχουν πεντακάθαρες και γαλανές παραλίες και απόμεροι κολπίσκοι για να απολαύσετε το μπάνιο σας (π.χ. παραλία Βελά και Σκάλα), αλλά και τα νησάκια των Εχινάδων, όπου έγινε η περίφημη ναυμαχία, γνωστή ως ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.).
Γι’ αυτό το λόγο, πολύς κόσμος επισκέπτεται τον Αστακό για τις διακοπές του, ενώ πολλοί επιθυμούν να μεταβούν στην Σάμη και την Ιθάκη μέσω αυτού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να πιουν τον πρωινό τους καφέ, να κάνουν το μπάνιο τους σε μια κοντινή ή μια πιο απόμακρη αλλά καταγάλανη παραλία του Αστακού και να γευματίσουν σε ένα από τα γραφικά εστιατόρια της περιοχής πριν ταξιδέψουν.
Ιστορικά μέρη και αξιοθέατα
Στους πρόποδες του λόφου, κάτω από την καστροπολιτεία του Αστακού, βρίσκεται η «Σπηλιά του Κύκλωπα», μια τεράστια σπηλιά σε απόκρημνο και απροσπέλαστο σημείο, όπου λέγεται ότι κατοικούσε με το κοπάδι του ο ξακουστός Κύκλωπας Πολύφημος τον οποίο και τύφλωσε ο Οδυσσέας με τους συντρόφους του.
Πάνω σε ένα ύψωμα βόρεια της σημερινής κωμόπολης του Αστακού και ανάμεσα στον Αστακό και το χωριό Καραϊσκάκης στέκουν τα ερείπια των οχυρώσεων του αρχαίου Αστακού και της μεσαιωνικής Δραγαμεστού ή Δραγαμέστου. Η συνολική έκταση της τοποθεσίας είναι περίπου 108 στρέμματα. Το αρχαίο τείχος ήταν χτισμένο σε φυσικό υπόστρωμα και η ανωδομή του ήταν πλίνθινη. Η οχύρωση ενισχύεται από 15 πύργους. Μέσα στον περίβολο των τειχών του βυζαντινού (βόρειου) τομέα σώζονται τα ερείπια τριών ναών: Συναντούμε επίσης θεμέλια κτιρίων ο σκοπός των οποίων μας είναι άγνωστος. Ακριβώς στο κέντρο του νότιου τμήματος της αρχαίας πόλης υπάρχει ένας μικρός ναός της Αγίας Κυριακής.